«NRK minibrød» med spelt!

  • Post category:Bakst / Lunsj

 

Som jeg skrev på instagram kom disse til da vi hadde besøk av NRK. De er luftige og full av hull. Har en tanke om at høy stekevarme er med på et godt resultat . Og ikke minst at de er av spelt.

Er spelt sunnere enn vanlig hvetemel? Ekspertene er veldig delte. Noen mener det urgamle kornet har høyere innhold av mineraler og vitaminer. Mens andre mener det er veldig likt. Men det de er enig om er at de med sensitiv mage tåler mer spelt eller hvete.

 Speltmel er (for de fleste mennesker) sunnere – fordi det inneholder mer og flere viktige mineraler og vitaminer – samt at glutenet i spelt er bygget opp på en bedre måte for menneskenes fordøyelse. Kort sagt er spelt-gluten lettere fordøyelig enn hvetegluten. (godtbrød.no)

Personlig er jeg veldig glad i å jobbe med speltdeiger. Jeg får bedre resultat med spelt. Sist, men ikke minst så syns jeg spelt smaker himmlelsk!!

Men det er fortsatt lyst mel. Til daglig vil jeg anbefale grovere bakst som http://godtnok.no/2017/08/09/maggis-havrebrod/

eller speltdeig med masse proteiner med egg og cottage c !http://godtnok.no/2017/08/13/luftige-proteinrundstykker-for-hele-familien/

 

Du trenger til 8 stk:

550 g siktet spelt

50 g havremel (eller sammalt fin hvete)

2 ts salt

2 ss sukrin gold/sukker

2 ss chiafrø

1 ts tørrgjær

5,5 dl kaldt vann

litt havsalt til topping

 

Bland alt det tørre i en bolle. Tilsett vann og rør godt om med en slikkepott til vesken og melet er blandet sammen. Ha på lokk eller plast og la bollen stå på kjøkkenbenken over natten.

Ha ca 4 ss mel som strøs utover et bakepapir på et bakebrett. Hell deigen over vend den i melet. Skjær (kniv eller deigdeler) 8 minibrød på brettet og legg dem utover. Deigen kan ikke tas i med hender. Det er litt klissete. Men formen på dem har ikke noe å si.

La dem etterheve i 10 min.Topp med litt havsalt. Stekes i en forvarmet ovn på 250 grader i ca 11-13 min til de er gyldne.

Avkjøles på rist.

 

Ps: bruk lunkent vann om du ikke har tid å vente på heving over natten. Evt tilsett en ts ekstra med gjær. Skal du bake til kvelden kan deigen settes på morgenen.

 

 

Legg igjen en kommentar