Surdeigsrunstykker og minibrød!

 • Post category:Bakst

Surdeigsglede for en nybegynner! Jeg begynner å kjenne på mestring. Men har nok mye å gå på:)

Du trenger til 18 rundstykker og 4 minibrød: (eller store 3 brød)

1,5 kg siktet hvete

100 g havregryn

100 g siktet rug

1,1 liter kaldt vann

4 ss chiafrø

250 g surdeig(fra surtdeigstarteren din)

3 ts salt

anisfrø til topping av minibrød (lakrissmak )

Jeg tar ut surdeigstartern fra kjøleskapet noen timer før jeg skal bruke den.(eller over natten) Mat den gjerne en gang også.

Bland mel og vann lett i en kjøkkenmaskin. La dette stå tildekket i 20-30 min. Tilsett så surdeig og salt. Elt deigen i ca 20 min. Pass på at deigen slipper bollen når den eltes. Havregryn og chiafrø vil etterhvert trekke til seg veske, og det blir lettere for deigen å slippe bollen. Legg deigen i en bolle med lokk eller plastkasse med lokk. Ha litt olje i bunn. La deigen heve i 1-2 timer før du bretter deigen. Det gjør du med å brette deigen 4 ganger til hver side. Du kan ha litt mel på hendene om deigen er for klissete. Denne brettingen gjentas 3- 4 ganger. Jeg  laget deigen om kvelden. Brettet en gang på kvelden, og 2 ganger på formiddagen dagen etter.

Del deigen i 2.

Form 18 rundstykker (ca 80 g pr stk). La dem etterheve på et bakebrett med bakepapir i ca 40 min.

Pensle dem med vann og topp med havregryn. Sett de inn i en forvarmet ovn på 220 grader i ca 14-15 min. ps: her er ovner ulike.

Form 4 brød av den andre delen av deigen. La de etterheve på samme måten som rundstykkene .

Snitt brødene med en kniv og pensle lett med vann . Topp med anisfrø. Stekes i en forvarmet ovn på 220 grader. Hiv en halv kopp vann i bunnen av ovnen, før døren lukkes raskt. Dette for å lage damp. Stek brødene i 5 min før ovnen settes ned til 180 grader i ca 30-35 min

Avkjøles på rist.

This Post Has 4 Comments

 1. Hanne

  Hvor lenge venter du mellom hver bretting? Har min første deig på benken nå, satse på gode rundstykker til kvelds idag!

  1. Maggi Gausel

   Hei:) 
   Beklager seint svar her;) Jeg bretter når det passer. Noen ganger flere enn andre. Blir bra uansett.

 2. Hedvig Eide

  Når tilsetter du havregryn? 🙂
  Glede meg sånn te og få de ferdige🤩

  1. Maggi Gausel

   Jeg tilsetter havregryn helt fra starten. Topper også med det til slutt. Det burde jeg ha beskrevet. Takk for påminnelse 🙂

Leave a Reply