Surdeisgsbrød!

  • Post category:Bakst

Det beste du kan gi et surdeigsbrød er TID. Dette er derfor mer tidkrevende enn de fleste andre brødoppskriftene jeg har delt . Jeg er helt ny i dette. Men syns dette var veldig gøy allerede da jeg fikk bakerovnen for 4 uker siden.

Til 2 brød trenger du:

1 kg siktet hvetemel

75 g havregryn

75 g siktet rug

3 ss chiafrø

7,5 dl kaldt vann

160 g surdeig (fra surdeigstarteren din)

2 ts salt

 

Jeg tar ut surdeigstartern fra kjøleskapet noen timer før jeg skal bruke den.(eller over natten) Mat den gjerne en gang også.

Bland mel og vann lett i en kjøkkenmaskin. La dette stå tildekket i 20-30 min. Tilsett så surdeig og salt. Elt deigen i ca 20 min. Pass på at deigen slipper bollen når den eltes. Havregryn og chiafrø vil etterhvert trekke til seg veske, og det blir lettere for deigen å slippe bollen. Legg deigen i en bolle med lokk eller plastkasse med lokk. Ha litt olje i bunn. La deigen heve i 1-2 timer før du bretter deigen. Det gjør du med å brette deigen 4 ganger til hver side. Du kan ha litt mel på hendene om deigen er for klissete. Denne brettingen gjentas 3- 4 ganger. Jeg  laget deigen om kvelden. Brettet en gang på kvelden, og 2 ganger på formiddagen dagen etter.

Del deigen i 2. Brett deigenene , form brødene og ha dem i en hevekurv. Jeg brukte en hevekurv med kjøkkenhåndkle oppi. Hadde da mye mel på håndkle . Har opplevd at brødet klistrer seg fast. Du kan også bruke en bolle. Legg brødet oppi med toppen opp. La deigen heve i ca 1 time.

Det kan stekes på flere måter:

Snitt brødene på toppen med en kniv.

1: Bakerovn . Da legger jeg inn brødene på 230 grader i gulv og tak. Lukker ovn og steker dem i ca 28 min. ps: det er veldig forskjell på bakerovner. Min er veldig isolert og holder veldig på varmen. Noen ovner taper varme på kort tid. Mulig det bør brukes høyere varme i starten .

2: Liten jerngryte med lokk . Forvarmer ovn og gryte på 250 grader. Steker brødet med lokk i 30 min. Tar av lokk og skrur ned varmen til 230 grader i 3-5 min.

3. Stekeovn. Forvarm ovn på 220 grader. Steker da brødet på midterste rille. Heller en skvett vann i bunn av ovn før døra lukkes raskt. Dette for å lage damp i ovnen. Brødet stekes i 5 min. Skrur ned varmen til 180 grader og steker brødet videre i 40 min.

Avkjøles på rist.

Lykke til!

Maggi

 

 

Leave a Reply