Surdeigstarter!

 

Surdeig var den måten våre forfedre fikk til å heve enn deig. Surdeig inneholder mikroorganismer som er med på å heve deig. De sies at det er bedre for magen og fordøyelsen med surdeig enn gjær.  Surdeistarteren lages i romtemperatur. Bruk et glass eller en boks med lokk. Lokket skal ikke være helt igjen.

Dag 1 morgen:

1 dl grov rug

1,5 dl lunket vann

Dag 2 ettermiddag:

1 dl siktet rug

1,5 dl lunket vann

Dag 3 midt på dagen :

50g av surdeigstarteren(kast resten)

2 dl siktet rug

2 dl lunket vann

 Dag 4 midt på dagen:

50 g surdeigstarter (kast resten)

2 dl siktet rug

2 dl lunket vann

Nå har du en surdeigstarter. Når jeg skal lage surdeigsbrød, pizza eller noe med surdeig i, har jeg boksen på benken noen timer før den brukes. Ellers står den i kjøleskapet. Jeg «mater» den med 1 dl siktet rug og 1,5 dl lunket vann ca 1 gang i uken. Jeg har prøvd ulike mengder og opplever at surdeigen tåler mye. Hvis du vil ha litt mer gang i den kan den mates noen ganger iløpet av en dag.

Dette er en grov surdeigstarter. Om du ønsker en lys surdeig bytter du siktet rug med siktet hvetemel på dag 2, 3 og 4. Ellers likt.

Jeg er ganske ny på dette med surdeig. Men opplever det ikke så mystisk og komplisert som jeg trodde. Dette er gøy!

Smaken av surdeig er magisk!

Jeg lager surdeigsbrød uten gjær. Smaken blir best da. Oppskrift kommer…

 

 

Dette innlegget har 3 kommenta

 1. Jenny Kleppe

  Maggi, ke type/sort mel bruke du? 🙂 Økologisk? Møllerens? Ke anbefale du?

  1. Maggi Gausel

   Jeg bruker vanligvis Holli Mølle.(økologisk ) Men siden jeg har handlet på mat på nett i disse tider, har det vært vanlig møllerens rug. Det har blitt meg fortalt at økologisk mel inneholder mer av disse mikroroganismene , og er derfor bedre.

 2. Siri fosse

  Må det være rug? Skal den stå i kjøleskap eller i romtemratur?

Legg igjen en kommentar